Tags

,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Świąteczna aura zainspirowała mnie do połączenia dwóch rzeczy, w których odnajduję przyjemność. Wybrałam combo: słodkości z artystycznym akcentem. I…oto są! Oryginalne opakowania z czekoladowo-waniliowym musem. Jak je przygotować?

Easter aura inspired me to join two thing I find very pleasant. So I have chosen a combo of: Sweetness with artistic accents. And… here they are! Original and one of a kind shells with chocolate-vanilla mousse. How to make them?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis wzięłam z tej strony. Jego skróconą wersję przedstawię tutaj. Poza tym odpiszę pokrótce jak wykonałam oryginalne opakowania na czekoladowy krem:)

The recipe was taken this site. I am going to write you here it’s short version. What’s more, I will explain how the original egg shells were made.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEGG SHELLS  /  SKORUPKI JAJEK

Surowe jajka odłupujemy delikatnie z jednej strony tak, żeby tylko wyszła ich zawartość. Następnie sparzamy je wrzątkiem i płuczemy w zimnej wodzie. Kiedy wyschną farbujemy je barwnikami spożywczymi lub malujemy farbą nietoksyczną. Delikatnie skrapiamy je słotą farbką lub nacieramy złotkiem. Zakładamy na cienkie patyczki wbite w miękką gąbkę i zostawiamy do wyschnięcia.

Take raw eggs. Remove the shell from one side, just to get rid of the insides. Next put the egg shells into hot water, then wash them in cold water. When they are dryed, paint the shells with food or non-toxic paint. Springle the shells gently with some golden paint or atattch golden paper. Put them on thin sticks placed in a soft sponge. Let them dry for a while.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CHOCOLATE-VANILLA MOUSSE  /  CZEKOLADOWO-WANILIOWY MUS

Roztapiamy 100g gorzkiej czekolady nad rondelkiem z gotującą się wodą. W tym samym czasie ubijamy bitą śmietanę. Ciepłą czekoladę łączymy energicznym ruchem z bitą śmietaną, dolewając ją do masy. Na koniec dodajemy 1 łyżkę syropu waniliowego lub dwie krople ekstraktu z wanilii. Jeśli masa jest zbyt luźna, zostawcie ją na 15-20 minut aż stężeje. Et voila! Gotowe “naczynka” ostrożnie napełniamy musem i posypujemy wedle uznania orzechami, posypką czy siekanymi migdałami. Smacznego!

In a bowl melt 100 grams of dark chocolate, holding it on a pot with biling water. At the same time prepare whipping cream. Mix it with melted chocolate and whisk quickly. At the end add one tablespoon of vanilla sypur or two drops of vanilla extract. If the mousse is runny, let it cool for 15-20 minutes. Et viola! Fill the ready “boxes” with mousse and sprinkle the top with chopped nuts or colored pieces of sugar. Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA